Gratis spel i mobilen

Mobiltelefonerna är i dagsläget fullt dugliga som spelmaskiner. Man behöver inte köpa ett Playstation Portable för att kunna spela häftiga spel på bussen, tåget eller när man sitter på toaletten och filosoferar.

Hur många spel det finns att välja mellan om man ska spela i mobilen är det nog inte många som vet. Först och främst så kan man i dagens moderna mobiltelefoner installera emulatorer för Nintendo, Super Nintendo, Sega, playstation och antagligen de första Xbox-versionen som kom. Det innebär att man kan spela alla spel som finns till dessa konsoler och redan nu är vi uppe i ganska många tusen spel. Utöver det så finns det oerhört många småspel som man kan ladda hem direkt till mobilen. Vissa spel är roligare än andra och jag tänkte här börja med att berätta lite om ett av de spel som bjudit mig på störst nöje, nämligen Bloons TD. Bloons TD är ett Tower Defence-spel. I denna typ av spel har man en spelplan där man har start och mål. Från start kommer det att komma fiender och dessa försöker att ta sig till mål. Ditt jobb är att hindra dem från att göra det.

Hur det går till skiljer sig mellan olika TD-spel. I vissa spel så spelplanen som en fotbollsplan där man med hjälp av torn som skjuter ska bygga och blockera vägen för fienderna och genom det tvinga dem att gå kringelkrokar och på så sätt tvingas att ta en längre väg en bara rakt över fotbollsplanen. I Bloons TD så har fienderna redan en förbestämd bana da kan färdas på och den går inte att påverka. Det man ska göra är att lista ut var och hur man ska placera sina olika torn för maximal effekt och genom att göra det lyckas att hindra alla fiender. Spelet har också olika svårighetsgrader. Ju lättare man kör desto billigare är tornen och uppgraderingarna till dessa. Vill man ha en riktig utmaning så kör man på hard då man verkligen måste fundera och planera hur man placerar ut sina torn för att hindra fienderna. En annan rolig sak med Bloons är att det, trots temat, är ett ganska trevlig och barnvänligt spel. Fienderna i Bloons är nämligen ballonger som man ska försöka smälla. Ursprungs-tornern i spelet är apor som kastar dartpilar på ballongerna vilket gör att det här spelet lämpar sig bra för barn. Det är alltså inte en massa kanoner och pansarvagnar som skjuter på människor eller djur, vilket det brukar vara i den här typen av spel. Bloons som löst det på ett mycket barnvänligare sätt har gjort det fenomenalt. Spelet är roligt, ett av de absolut bästa towerdefence-spelen, och har inte en massa onödigt våld.

Ballongerna i spelet är olika starka. Vi har den röda ballongen som är den svagaste. Nästa ballong är blå och den blåa ballongen innehåller en röd ballong. Det innebär att när man smäller den blåa ballongen så ploppar en röd fram ur den. Därefter kommer grön ballong som innehåller en blå. Gul som innehåller en grön osv. Nedan ser ni schemat för hur ballongerna i bloons fungerar. Det är väldigt smart uppbyggt och en lerballong eller en regnbågsballong innehåller jättemånga ballonger och trots att det kanske bara kommer en sådan så krävs det stor eldkraft för att poppa alla ballonger innan de når mål.

bloons

Bloons finns också att spela gratis på ninjakiwi.com om man hellre spelar på datorn istället för i mobilen. Det finns också många olika Bloons. Det finns minst fem stycken tower defence-spel och ytterligare några Bloons där man frångått originalidén med tower defence och istället har gjort andra typer av roliga spel med samma tema med ballonger och apor men utan tower defence-upplägget.